Ga naar inhoud

Extra info basisboeken

Info

UPDATE: Ubuntu 20.04 verdwijnt binnenkort uit de winkel. Er komt immers een nieuwe LTS-versie van ubuntu en dus ook van het boek. Verwachte verschijningsdatum: half mei 2022

Beide boeken zijn te koop via de online webshop van Torvalds..

Wordt het Debian of Ubuntu?

Beide basisboeken kennen dezelfde methodiek en bijna dezelfde inhoud. Het is specifiek aangepast naar de linuxdistributie die jij het liefst hebt: Debian of Ubuntu. Beide boeken starten heel basic en laten je doorgroeien tot junior-systeembeheerder.

Enkele verschillen die kunnen helpen:

Enkele verschilpunten
DEBIAN UBUNTU
uitgave-datum augustus 2021 april 2020
GNOME-versie 3.38 3.36
type distributie Community based community en commercieel
software altijd vrij vrij + aanbod commercieel
geschikt voor desktop en server desktop en server
hardware 32- en 64 bit Intel (en ARM) enkel 64 bit Intel
installatie lukt je best als je geen gesloten hardware hebt kan ook gesloten hardware aan
snelheid idem ubuntu idem debian

Koen houdt van beide met een lichte voorkeur voor Debian.

UPDATE: Ubuntu 20.04 verdwijnt binnenkort uit de winkel. Er komt immers een nieuwe LTS-versie van ubuntu en dus ook van het boek. Verwachte verschijningsdatum: half mei 2022

Wat?

Debian 11 en Ubuntu 20.04 zijn uitgegeven als paperback in zwart/wit. 275 pagina's met inhoud, aangevuld met 15 pagina's aan inhoudsopgave en index. Het basisboek geeft beginners in Linux een overzicht van het besturingssysteem; van simpele terminalopdrachten tot meer geavanceerd systeembeheer.

Wat
 • Verken de GNOME-desktopomgeving en richt deze in naar je wensen. Breid GNOME uit met handige extra's.
 • Installeer Debian/Ubuntu op je pc/laptop.
 • Overwin je angst om de terminal te gebruiken: leer essentiĆ«le commando's die je echt nodig hebt om Ubuntu te beheren.
 • Haal meer uit het software-aanbod van Debian/Ubuntu en leer hoe je buiten het standaard-aanbod nog heel wat extra kan installeren.
 • Gebruikers en rechten beheren om grenzen te stellen aan lokale gebruikers.
 • Systeemdiensten aanpassen en naar je hand zetten.
 • Hardware analyseren en configureren.
 • Thuisnetwerk instellen en bestanden delen op je lokaal netwerk.
 • Backup maken.

Wie?

Start als beginner en leer het systeem te beheren via GUI en terminal. Het basisboek is bestemd voor:

 • iedereen die Debian GNU/linux of Ubuntu op een dieper niveau wil leren kennen
 • studenten ICT: linux basismodule.
 • docenten linux die op zoek zijn naar een basisboek van introductie tot systeembeheer.

Waar te koop?

Debian 11 en Ubuntu 20.04 zijn uitgegeven als paperback in zwart/wit. 290 pagina's met inhoud, aangevuld met 26 pagina's inhoudsopgave, index. Kostprijs: 26,95 EUR. Dit boek is Print On Demand. Dit zorgt ervoor dat er geen overschotten aan boeken wordt geproduceerd maar ook dat de wachttijd iets langer duurt (zo'n 3-4 werkdagen).

Bestellen kan in de online webshop van Torvalds.

Verschil met Debian 10?

Debian 11 is de vierde update uit de handboekenreeks 'Debian basisboek'. Uiteraard is er de upgrade naar Debian 10: Gnome 3.38, kernel 5.10, Wayland, ... en nu met maar liefst 58000 pakketten.

Ook in dit boek zijn er heel wat zaken aangepast in vergelijking met het vorige Debian 10 boek.

Wat is verschillend?

Verschil Debian 10 met Debian 11
 • Uiteraard is alles aangepast naar de nieuwe versie van Debian: de nieuwe omgeving de nieuwe tools, het nieuwe uiterlijk... alles werd bijgewerkt.
 • Het boek wordt gekoppeld aan de website: http://linuxleren.nl. De site is ingedeeld in een publiek gedeelte die voor iedereen toegankelijk is en een privaat gedeelte. In het publieke gedeelte van de site komt er basisinformatie te staan die een minimum aan inleiding geven op linux en uitnodigen om het boek aan te schaffen. In het privaat gedeelte staat er extra informatie zoals screencasts en enkele oefeningen (die niet opgenomen zijn in het boek omdat dit de kostprijs nog verder zou verhogen). Om in te loggen heb je de gegevens nodig die in het boek vermeld staan. Je kan inloggen tot juni 2023. Nadien is het de beurt aan een nieuwe boek: Debian 12.
 • Er is nog meer doorgedreven overgestapt naar Systemd. Alle 'oude' technologie is er bijna volledig uit. Dit zie je vooral terugkomen bij systeemdiensten, timers, aankoppelen van harde schijven, enz.
 • Uitgebreider gebruik van symbolen en kleuren om duidelijker te communiceren (kleine handleiding in pdf). Er is nu ook een 'kennis- en kundemeter' die de moeilijkheidsgraad aanduidt.
 • Er wordt meer nadruk gelegd op het simultaan gebruiken van zowel grafische oplossingen als terminal. Sommige zaken zijn helaas niet met een grafische toepassing mogelijk en dan wordt de terminal vooruitgeschoven.
 • Het boekformaat van Debian 11 is rondom met 1 cm groter dan zijn voorganger. Dit zorgt voor dezelfde hoeveelheid inhoud op minder pagina's.

Wat is hetzelfde gebleven?

Wat blijft?
 • De opbouw van het boek is grosso modo hetzelfde gebleven. Stap voor stap word je als prille gebruiker ingewijd in Linux. Vertrekkend van de veilige grafische omgevingen leer je de eerste pasjes met de terminal. In het begin heel voorzichtig om zich daarna een tweede en derde keer te herhalen zodat je je langzaam kan verdiepen in de terminal. Zo wordt bijvoorbeeld ook software-installatie ontbonden in drie hoofdstukken. De logica is evident: waar je de eerste keer geen terminalkennis nodig hebt, is dit de tweede keer vereist. Deze kennis heb je natuurlijk tussen de twee hoofdstukken aangereikt gekregen.
 • Er is enkel maar een boek en geen digitaal eBook, er wordt geen gebruik gemaakt van sociale media, enzovoort.
Back to top